Blog

pakowanie aseptyczne

Pakowarka Asepta

Pakowarki ASEPTA 5000 oraz 1000 to półautomatyczne pakowarki aseptyczne do pakowania produktów płynnych lub półpłynnych. Dzięki nim można zapakować produkty zawierające owoce, śliwki, wiśnie czy truskawki. ASEPTA działa w systemie Bag-in-box. Pakowarki ASEPTA są przystosowane do napełniania worków 5-20 l, 200 l oraz 1000-litowych. Działają w systemie Bag-in-box (torba w pudle), którego istotą jest zastosowanie […]

bag in box

Zalety technologii Bag-in-box

Nowoczesne opakowania typu bag-in-box to niezawodny sposób pakowania żywności. Sprawiają, że produkty spożywcze są zabezpieczone, a jednocześnie nie tracą tak szybko swoich walorów smakowych, zapachowych i zdrowotnych. Warto wspomnieć również, iż jest to jedno z najbardziej ekologicznych rozwiązań w tej dziedzinie, które w minimalny sposób obciąża środowisko naturalne. Jakie są korzyści ze stosowania opakowań wykonanych […]

171989-pakowarka

Sposoby na pakowanie i przechowywanie żywności

Produkty spożywcze nie należą do najtrwalszych, ale istnieje wiele różnych sposobów, by przez dłuższy czas zachowały swoją świeżość i jakość. I wcale nie trzeba w tym przypadku uciekać się do stosowania chemicznych konserwantów, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Współcześnie mamy do dyspozycji wiele skutecznych sposobów na pakowanie oraz przechowywanie produktów żywnościowych. Jedną z takich […]

pakowanie aseptyczne

Czym się charakteryzuje pakowanie aseptyczne

Metoda pakowania aseptycznego wymaga zastosowania specjalnej technologii oraz odpowiednio przygotowanych opakowań. Pakowarki aseptyczne to nowoczesne urządzenia, które zapewniają szczelność i odpowiednie zabezpieczenie przechowywanych w opakowaniach produktów. W Polsce rynek opakowań aseptycznych rozwinął się ok. 15 lat temu. Jak wygląda proces pakowania aseptycznego? Opakowania aseptyczne zapewniają całkowitą ochronę przed bakteriami. Produkty pakowane są w warunkach sterylnych, […]

płyny

Pakowanie płynów – wyzwania

Zakłady produkcyjne przemysłu spożywczego, szczególnie te zajmujące się produkcją wyrobów płynnych i półpłynnych (a więc produkujących wody, soki, napoje, oleje czy masy), potrzebują do pakowania swoich produktów pojemników zapewniających bezpieczne przechowywanie i transport produkowanej przez nie zawartości. Jeszcze do niedawna były to pojemniki plastikowe, wiadomo jednak, że nie każdy rodzaj polimeru nadaje się do przechowywania […]

171989-pakowarka

Charakterystyka opakowań bag in box

Opakowania typu bag in box to innowacyjne rozwiązanie w zakresie pakowania różnorodnych produktów spożywczych, w tym przede wszystkim płynów. Metoda ta łączy dobre zabezpieczenie pakowanego produktu z dbałością o środowisko naturalne. Opakowania tego rodzaju są coraz bardziej popularne przede wszystkim ze względu na szereg zalet, którymi się charakteryzują. Specyfika opakowań bag in box Opakowania typu […]