Archiwa

pakowanie aseptyczne

Pakowarka Asepta

Pakowarki ASEPTA 5000 oraz 1000 to półautomatyczne pakowarki aseptyczne do pakowania produktów płynnych lub półpłynnych. Dzięki nim można zapakować produkty zawierające owoce, śliwki, wiśnie czy truskawki. ASEPTA działa w systemie Bag-in-box.

Pakowarki ASEPTA są przystosowane do napełniania worków 5-20 l, 200 l oraz 1000-litowych. Działają w systemie Bag-in-box (torba w pudle), którego istotą jest zastosowanie torebek zaopatrzonych w zawór służący do napełniania i pobierania cieczy bez dostępu powietrza – zabezpieczający zawartość opakowania przed wtórnym przenikaniem bakterii.

Pakowarki ASEPTA to maszyny pakujące przeznaczone m.in. do soków, przecierów, koncentratów owocowych, wsadów do jogurtów, mleka, masy lodowej. Wydajność napełniania wynosi od 200-5000 litrów/godz. Produkt dozowany jest w dwóch fazach.

Faza 1 – dozowanie zgrubne i dokładne przy zamkniętym zaworze nalewaka.

Faza 2 – po zakończeniu dozowania dochodzi do wtrysku pary do worka. Celem tego procesu jest przepchnięcie do worka resztek produktu oraz napełnienie worka nad produktem parą.

Budowa urządzenia

Pakowarka aseptyczna ASEPTA zbudowana jest ze stali nierdzewnej, a każdy element, który może mieć kontakt z produktem, wykonuje się ze stali gatunku 316L lub teflonu. Głowica urządzenia ma konstrukcję modułową, a jej poszczególne części połączone są przy pomocy szybkozłączy albo bagnetowo. Głowicę te można rozłożyć i złożyć bez wykorzystywania jakichkolwiek narzędzi.

Pakowarka posiada również specjalną instalację do sterylizacji wnętrza komory parą wodną, dzięki czemu panują w niej sterylne warunki. System śluz parowych uszczelnia „aseptycznie” ruchome elementy mechanizmów, a dodatkowa mikromora w głowicy sterylizuje zawór worka przed jego otworzeniem.

Zalety pakowarki ASEPTA

Pakowarka aseptyczna ASEPTA spełnia wszystkie normy jakościowe stawiane urządzeniom do pakowania produktów spożywczych, a jej podzespoły pochodzą od najlepszych producentów elektroniki (np. SIEMENS, KROHNE, FESTO). Zaletą tego urządzenia jest niska awaryjność i dobry stosunek cenny do jakości, dzięki czemu pakowarka ASEPTA jest coraz chętniej kupowana przez producentów żywności i produktów spożywczych.

bag in box

Zalety technologii Bag-in-box

Nowoczesne opakowania typu bag-in-box to niezawodny sposób pakowania żywności. Sprawiają, że produkty spożywcze są zabezpieczone, a jednocześnie nie tracą tak szybko swoich walorów smakowych, zapachowych i zdrowotnych. Warto wspomnieć również, iż jest to jedno z najbardziej ekologicznych rozwiązań w tej dziedzinie, które w minimalny sposób obciąża środowisko naturalne.

Jakie są korzyści ze stosowania opakowań wykonanych w technologii bag-in-box?

Opakowania tworzone metodą bag-in-box to szereg niewątpliwych zalet. W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na kwestie ekologiczne. Tworzone są przy użyciu znacznie mniejszej ilości materiału zużywanego do wyprodukowania jednego opakowania w porównaniu z np. opakowaniami metalowymi. Dodatkowo praktycznie w całości podlegają recyklingowi. Warto dodać, że ich produkcja obciążona jest znacznie niższym kosztem niż w przypadku np. szklanych czy plastikowych opakowań, mniejszy jest również koszt późniejszej utylizacji.

Dla producentów czy dystrybutorów żywności niebagatelne znaczenie ma absolutna ochrona przed światłem. Opakowania mogą być przydatne do przechowywania bardzo wielu różnych produktów i płynów spożywczych, w tym przede wszystkim wina, soków, octu, oleju spożywczego, musztardy, substancji aromatycznych, wody pitnej, syropów, miodu, świeżego mleka itd. Dodatkowo system ten zabezpiecza przechowywane produkty przed ewentualnym dostępem bakterii, co jest bardzo ważne, ponieważ przechowywana żywność w bardzo wielu przypadkach pozbawiona jest substancji konserwujących. Dzięki temu można w nich przechowywać produkty zdrowe o licznych walorach smakowych i aromatycznych.

Dodatkowo opakowania bag-in-box są bezpieczne, odporne na różnorodne uszkodzenia oraz oddziaływanie czynników zewnętrznych.

Jak się zatem okazuje opakowania bag-in-box to szereg wielu zalet, jednak dopiero od niedawna są stosowane przez polskie przedsiębiorstwa i firmy produkujące żywność. Warto jednak zapoznać się z tą nowoczesną metodą, ponieważ jest ona nie tylko skuteczna, ale również ekologiczna i bardzo ekonomiczna.

171989-pakowarka

Sposoby na pakowanie i przechowywanie żywności

Produkty spożywcze nie należą do najtrwalszych, ale istnieje wiele różnych sposobów, by przez dłuższy czas zachowały swoją świeżość i jakość. I wcale nie trzeba w tym przypadku uciekać się do stosowania chemicznych konserwantów, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Współcześnie mamy do dyspozycji wiele skutecznych sposobów na pakowanie oraz przechowywanie produktów żywnościowych. Jedną z takich metod jest technologia bag in box.

Technologia bag in box — skuteczny sposób na pakowanie i przechowywanie żywności

Technologia bag in box to nowoczesny sposób na przechowywanie żywności. Jest połączeniem opakowań foliowych i kartonowych. Stosowana jest przede wszystkim do pakowania produktów płynnych i półpłynnych, przede wszystkim soków, olejów, wina czy koncentratów. Pozwalają na skuteczne zachowanie świeżości oraz wszystkich walorów smakowych i odżywczych. Technologia ta pozwala na pakowanie i przechowywanie również środków chemicznych, farmaceutyków, płynów technicznych itp.

Czym się charakteryzuje technologia bag in box?

Opakowania bag in box składają się ze specjalnego worka barierowego z zamknięciem. Jego celem jest zabezpieczanie żywności (lub innych zapakowanych produktów) przed dostępem tlenu. Specjalny zawór pozwala na łatwe napełnienie worka, który może być wielokrotnie stosowany. Następnie worek umieszczony jest w specjalnie przystosowanym do tego opakowaniu tekturowym.

Do pakowania produktów w tej technologii wykorzystywane są specjalne maszyny pakujące bag in box. To nowoczesne półautomatyczne pakowarki, przeznaczone do produktów płynnych i półpłynnych, a także produktów zawierających cząstki stałe. Przy ich użyciu można napełnić worki o pojemności od 50 do 1000 litrów z korkiem o rozmiarze ELPO w rozmiarze 1 i 2 cale. Maszyna pakująca może umieścić w workach nawet do 5000 litrów płynu na godzinę. To zdecydowanie podnosi efektywność pracy. To w pełni bezpieczna, skuteczna, a jednocześnie precyzyjna technologia, która jest obecnie powszechnie stosowana przez różne przedsiębiorstwa oraz zakłady zajmujące się produkcją produktów spożywczych, w tym głównie w postaci płynnej.

pakowanie aseptyczne

Czym się charakteryzuje pakowanie aseptyczne

Metoda pakowania aseptycznego wymaga zastosowania specjalnej technologii oraz odpowiednio przygotowanych opakowań. Pakowarki aseptyczne to nowoczesne urządzenia, które zapewniają szczelność i odpowiednie zabezpieczenie przechowywanych w opakowaniach produktów. W Polsce rynek opakowań aseptycznych rozwinął się ok. 15 lat temu.

Jak wygląda proces pakowania aseptycznego?

Opakowania aseptyczne zapewniają całkowitą ochronę przed bakteriami. Produkty pakowane są w warunkach sterylnych, dzięki czemu nie istnieje ryzyko zakażenia mikroorganizmami. Ta metoda jest szczególnie rozpowszechniona w przemyśle mleczarskim.

UTH, czyli Ultra High Temperature, oznacza łagodny proces, w którym produkt jest podgrzewany przez kilka sekund i równie szybko schładzany. Dzięki temu jest całkowicie sterylny, a jednocześnie zachowuje swoje wszystkie walory odżywcze oraz smakowe i aromatyczne bez konieczności stosowania środków chemicznych, konserwantów, mikrofal czy innego rodzaju promieniowania. Jest więc całkowicie zabezpieczony przed wpływem warunków zewnętrznych. Technologia pakowania aseptycznego jest zatem idealnym sposobem na przedłużenie trwałości bez stosowania sztucznych konserwantów, które mogłyby niekorzystnie wpływać na zdrowie.

Specyfika opakowań aseptycznych

Najczęściej stosowanym i najlepszym opakowaniem aseptycznym jest karton. W większości opakowania kartonów są laminatami, czyli materiałami pokrytymi kilkoma warstwami polietylenu. Dzięki temu są one wodoszczelne, a jednocześnie skutecznie zabezpieczone przed mikroorganizmami. Przed opakowaniami aseptycznymi stawiane są bardzo duże wymagania. Muszą być odporne na wpływ środowiska zewnętrznego przez bardzo długi czas. Bardzo często materiał opakowaniowy zawiera dodatkowo warstwę folii aluminiowej, która zabezpiecza przed wpływem tlenu, światła czy zapachów. Dzięki temu znajdujący się wewnątrz produkt nie jest narażony na przedwczesne psucie czy rozkład.

Istotną kwestię stanowi fakt, iż opakowania tego rodzaju są produkowane z surowców odnawialnych.

płyny

Pakowanie płynów – wyzwania

Zakłady produkcyjne przemysłu spożywczego, szczególnie te zajmujące się produkcją wyrobów płynnych i półpłynnych (a więc produkujących wody, soki, napoje, oleje czy masy), potrzebują do pakowania swoich produktów pojemników zapewniających bezpieczne przechowywanie i transport produkowanej przez nie zawartości. Jeszcze do niedawna były to pojemniki plastikowe, wiadomo jednak, że nie każdy rodzaj polimeru nadaje się do przechowywania żywności. Idealnym rozwiązaniem do bezpiecznego transportu i przechowywania towarów płynnych jet szkło. Jako materiał poddawany odzyskowi jest ono ekologiczne, jednak linie produkcyjne, w których pracują maszyny pakujące wyroby spożywcze do opakowań szklanych są rozbudowane, nie dają możliwości napełniania opakowań wszystkimi typami produktów płynnych (problemy z wyrobami przecierowymi i takimi, które w składzie zawierają większe kawałki składników), a do tego dochodzą kwestie pozyskania pojemników (nie najniższa cena jednostkowa kontenera przekłada się na ogólną cenę produktu), ich mycia, dezynfekcji (niezbędne zainstalowanie oddzielnej linii do wykonywania tych zadań) oraz przechowywania (wymaga dodatkowej przestrzeni do magazynowania). Dlatego coraz częściej producenci płynnych wyrobów spożywczych wybierają do pakowania swoich produktów technologię bag-in-box. Przyjrzyjmy się jej pokrótce.

Bag in box – technologia pakowania płynów

Pakowanie bag in box to technologia wykorzystująca do przechowywania płynów worki wykonane z metalizowanego, wielowarstwowego laminatu, zaopatrzone w korek lub inny rodzaj wlewu i zamknięte w kartonowe pudełko. Worki do napełniania dostarczane są puste (jako prefabrykat), a ich napełnianie polega na usunięciu wlewu, wypełnienia worka i ponownym założeniu wlewu oraz włożeniu całości do kartonowego pudełka. Bag in box to technologia dająca możliwość pakowania w systemie półautomatycznym (oddzielnie napełniany każdy worek) oraz automatycznym (worki są połączone ze sobą fragmentem perforowanego materiału, który umożliwia późniejsze rozdzielenie pakowanych tak płynów). Zawartość pakowana w technologii bag in box może być w różnej temperaturze, od produktów mocno schłodzonych do pasteryzowanych w temperaturze nawet 85°C. Najczęściej w kontenerze bag in box pakuje się syropy, sosy warzywne (musztarda, keczup, majonez), przeciery, oleje, wina, wodę i in. Zalety takiego sposobu pakowania płynów są niemałe: przede wszystkim to niedroga technologia, jest również wydajna, torby bowiem mogą mieć pojemność od 1,5 do nawet 1000 litrów. Technologia bag in box zezwala również na redukcję kosztów poniesionych na drukowanie etykiet (przy dużych pojemnościach torby koszt jednego pudełka jest o wiele niższy, niż koszt wydrukowania wielu etykietek i rozlania płynu do butelek lub pojemników jednostkowych). Bag in box wykorzystywane jest również do aseptycznego pakowania warzyw, owoców, produktów na bazie nabiału, wyrobów pasteryzowanych i UHT. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogą one stać bezpośrednio na półkach sklepów czy magazynów, bez konieczności trzymania ich w lodówkach. Produkt nie może jedynie zetknąć się ze środowiskiem atmosferycznym, a szczególnie z bytującymi w nim bakteriami.

171989-pakowarka

Charakterystyka opakowań bag in box

Opakowania typu bag in box to innowacyjne rozwiązanie w zakresie pakowania różnorodnych produktów spożywczych, w tym przede wszystkim płynów. Metoda ta łączy dobre zabezpieczenie pakowanego produktu z dbałością o środowisko naturalne. Opakowania tego rodzaju są coraz bardziej popularne przede wszystkim ze względu na szereg zalet, którymi się charakteryzują.

Specyfika opakowań bag in box

Opakowania typu bag in box od kilkunastu lat stosowane są na całym świecie do pakowania różnorodnych produktów spożywczych, w tym m.in.: soków, napojów owocowych i mlecznych, wód mineralnych. Składają się z pudełka tekturowego, w którym umieszczane są torby z folii jednorodnej lub laminatu wyposażonej w zawór umożliwiający stopniowe dozowanie.

Technologia bag in box stosuje torebki i torby wyposażone w specjalny zawór służący do napełniania i pobierania cieczy bez dostępu powietrza. To podstawowa zaleta tego rozwiązania. Wykonane są z materiałów o wyjątkowo wysokich parametrach wytrzymałościowych, które jednocześnie łatwo poddają się recyklingowi. Torby są wielowarstwowe. Zawór dozujący zabezpiecza zawartość przed bakteriami, co jest szczególnie istotne w przypadku przechowywania produktów, które nie są dodatkowo konserwowane.

Zewnętrzne opakowanie stanowią pudła łatwe w późniejszej utylizacji. Ich zadaniem jest dodatkowa ochrona toreb wypełnionych produktem, a jednocześnie część składowa całej konstrukcji bag in box. Najczęściej po zewnętrznej stronie zadrukowane są wielobarwnym nadrukiem, który zwykle składa się z niezbędnych informacji na temat zapakowanego produktu, producencie. Mogą spełniać również funkcję reklamową. Powłoka zewnętrzna opakowania jest jednak pozbawiona szkodliwych klejów czy klamer, łączących ją z tekturą falistą, stanowiącą istotę opakowania. Materiał nie jest też barwiony i nie zawiera żadnych dodatków toksycznych, więc gwarantuje pełne bezpieczeństwo. Jest to więc skuteczny i niezawodny sposób na przechowywanie różnorodnych produktów żywnościowych.

wodoerka

Pakowarki w przemyśle spożywczym

W branży spożywczej liczy się nie tylko sposób produkowania żywności, lecz również metody późniejszego pakowania produktów. Opakowania oraz technologia pakowania ma ogromny wpływ na jakość i przydatność do spożycia artykułów żywnościowych. Dlatego też w przemyśle tym wykorzystywane są różnorodne nowoczesne urządzenia do pakowania, tzw. pakowarki.

Pakowarka to potoczna nazwa maszyny, która służy do pakowania różnorodnych produktów spożywczych.

Specyfika pakowarek w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym zastosowanie znajdują różnorodne urządzenia do pakowania produktów. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć m.in. półautomatyczne pakowarki aseptyczne. Są one stosowane do pakowania produktów płynnych, półpłynnych oraz zawierających cząstki stałe, czyli np. kawałki owoców. Najczęściej w opakowaniach aseptycznych znajdujemy np. soki, przeciery, koncentraty owocowe i warzywne, wsady do jogurtów, mleko, masy lodowe. Wyróżniają się odpowiednią konstrukcją, stąd też gwarantują pełne bezpieczeństwo dla artykułów spożywczych. Wnętrze komory jest odpowiednio wysterylizowane przez parę wodną. Wysoka temperatura pozwala wyeliminować wszelkie ewentualne zakażenia bakteryjne, a wytworzone nadciśnienie chroni przed zassaniem powietrza z hali produkcyjnej.

Innym rodzajem maszyny do pakowania jest półautomatyczna bag-in-box. Jest to nowoczesna technologia, która pozwala na pakowanie m.in. wody, wina, oleju, soków itd.

Warto zwrócić uwagę na urządzenia do pakowania określanych jako Wodoerka. Jest to mobilna pakowaczka, która wykorzystywana jest w szczególnych sytuacjach, gdy zachodzi pilna potrzeba dostarczenia określonych produktów spożywczych. Zapewnia szybki i higieniczny sposób na pakowanie żywności.

Pakowarki to niezwykle przydatne urządzenia, które wykorzystywane są do szczelnego i bezpiecznego pakowania produktów spożywczych, które dzięki zastosowaniu użytym opakowaniom są świeże i aromatyczne przez znacznie dłuższy czas. Współcześnie możemy wybierać spomiędzy wielu różnych technologii pakowania, dobierając odpowiednią metodę do specyfiki produkowanych lub dystrybuowanych artykułów.

Handsome packer in working apron with box on the packaging line at the manufacture.

Firma Bag In Box wita na blogu!

Witamy Was na blogu firmy Bag In Box Wojciech Płocki! Jego celem jest zainteresowanie i przybliżenie Wam działalności naszego przedsiębiorstwa oraz pomoc w wyborze właściwego asortymentu z zakresu naszej oferty. Obejmuje ona urządzenia do pakowania w technologii bag In box.

Przekonaj się – blog firmowy

W naszym asortymencie znajduje się asortyment maszyn pakujących i rozlewaczek na potrzeby przemysłu spożywczego i przetwórczego. Blog oferuje Państwu porady, informacje i ciekawostki dotyczące właściwości poszczególnych urządzeń, sposobu użytkowania itp. Jeżeli planujecie zakup wyposażenia linii produkcyjnych do napojów, sosów, mas czy przecierów, tu znajdziecie rzetelną wiedzę. Zapraszamy do lektury!

pakowarka

Pakowanie produktów spożywczych w technologii Ultra Clean

Technologia opakowań bag-in-box zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Szczególnie często wykorzystywana jest w branży spożywczej i chemicznej. Jest to specjalny system pakowania produktów płynnych i półpłynnych w odpowiednio spreparowanym worku wielowarstwowym, który dla ułatwienia transportu oraz wzmocnienia ochrony produktu umieszczony jest w pudełku.

W opakowaniach bag-in-box mogą być przechowywane różnorodne produkty. W przypadku artykułów wymagających specjalnej ochrony wykorzystywana jest nowoczesna technologia Ultra Clean. Warto przyjrzeć się jej nieco bliżej.

Na czym polega technologia Ultra Clean?

Technologia Ultra Clean wykorzystywana jest w zaawansowanych pakowarkach półautomatycznych. Przydatna jest przede wszystkim w produkcji i przetwórstwie produktów wymagających dodatkowego zabezpieczenia środowiska pracy. W przypadku urządzeń stosowanych do pakowania Ultra Clean konieczne jest zastosowanie odpowiednich głowic, które hermetycznie oddzielają przestrzeń pakowania od powietrza znajdującego się w hali produkcyjnej.

Technologia opiera się na wykorzystaniu lekkiego nadciśnienia w komorze, co skutecznie uniemożliwia przedostawanie się powietrza do jej wnętrza. W ten sposób pakowanie z zastosowaniem pary lub gazu modyfikującego atmosferę zapewnia sterylne środowisko napełniania.

Urządzenia używane do technologii Ultra Clean pomocne są podczas rozlewania produktów płynnych i półpłynnych, w tym przede wszystkim półprzetworzonych produktów owocowych i warzywnych. Pakowanie próżniowe i hermetyczne komory dodatkowo wydłużają okres przydatności do spożycia, dzięki czemu artykuły spożywcze mogą być wolne od środków konserwujących, a jednocześnie przez długi czas zachowują swoje walory odżywcze, smakowe i zapachowe.

Pakowarki Ultra Clean są równie efektywne co standardowe urządzenia do pakowania. Sprzęt bag in box wykonuje się ze stali nierdzewnej i elementów stalowych lub teflonowych, które dodatkowo zapewniają bezpieczeństwo podczas styczności z produktami spożywczymi.