Bag In box: Charakterystyka nowoczesnych opakowań bag in box

171989-pakowarka

Opakowania typu bag in box to innowacyjne rozwiązanie w zakresie pakowania różnorodnych produktów spożywczych, w tym przede wszystkim płynów. Metoda ta łączy dobre zabezpieczenie pakowanego produktu z dbałością o środowisko naturalne. Opakowania tego rodzaju są coraz bardziej popularne przede wszystkim ze względu na szereg zalet, którymi się charakteryzują.

Specyfika opakowań bag in box

Opakowania typu bag in box od kilkunastu lat stosowane są na całym świecie do pakowania różnorodnych produktów spożywczych, w tym m.in.: soków, napojów owocowych i mlecznych, wód mineralnych. Składają się z pudełka tekturowego, w którym umieszczane są torby z folii jednorodnej lub laminatu wyposażonej w zawór umożliwiający stopniowe dozowanie.

Technologia bag in box stosuje torebki i torby wyposażone w specjalny zawór służący do napełniania i pobierania cieczy bez dostępu powietrza. To podstawowa zaleta tego rozwiązania. Wykonane są z materiałów o wyjątkowo wysokich parametrach wytrzymałościowych, które jednocześnie łatwo poddają się recyklingowi. Torby są wielowarstwowe. Zawór dozujący zabezpiecza zawartość przed bakteriami, co jest szczególnie istotne w przypadku przechowywania produktów, które nie są dodatkowo konserwowane.

Zewnętrzne opakowanie stanowią pudła łatwe w późniejszej utylizacji. Ich zadaniem jest dodatkowa ochrona toreb wypełnionych produktem, a jednocześnie część składowa całej konstrukcji bag in box. Najczęściej po zewnętrznej stronie zadrukowane są wielobarwnym nadrukiem, który zwykle składa się z niezbędnych informacji na temat zapakowanego produktu, producencie. Mogą spełniać również funkcję reklamową. Powłoka zewnętrzna opakowania jest jednak pozbawiona szkodliwych klejów czy klamer, łączących ją z tekturą falistą, stanowiącą istotę opakowania. Materiał nie jest też barwiony i nie zawiera żadnych dodatków toksycznych, więc gwarantuje pełne bezpieczeństwo. Jest to więc skuteczny i niezawodny sposób na przechowywanie różnorodnych produktów żywnościowych.