Pakowanie płynów – wyzwania | Bag in box: pakowanie płynów

płyny

Zakłady produkcyjne przemysłu spożywczego, szczególnie te zajmujące się produkcją wyrobów płynnych i półpłynnych (a więc produkujących wody, soki, napoje, oleje czy masy), potrzebują do pakowania swoich produktów pojemników zapewniających bezpieczne przechowywanie i transport produkowanej przez nie zawartości. Jeszcze do niedawna były to pojemniki plastikowe, wiadomo jednak, że nie każdy rodzaj polimeru nadaje się do przechowywania żywności. Idealnym rozwiązaniem do bezpiecznego transportu i przechowywania towarów płynnych jet szkło. Jako materiał poddawany odzyskowi jest ono ekologiczne, jednak linie produkcyjne, w których pracują maszyny pakujące wyroby spożywcze do opakowań szklanych są rozbudowane, nie dają możliwości napełniania opakowań wszystkimi typami produktów płynnych (problemy z wyrobami przecierowymi i takimi, które w składzie zawierają większe kawałki składników), a do tego dochodzą kwestie pozyskania pojemników (nie najniższa cena jednostkowa kontenera przekłada się na ogólną cenę produktu), ich mycia, dezynfekcji (niezbędne zainstalowanie oddzielnej linii do wykonywania tych zadań) oraz przechowywania (wymaga dodatkowej przestrzeni do magazynowania). Dlatego coraz częściej producenci płynnych wyrobów spożywczych wybierają do pakowania swoich produktów technologię bag-in-box. Przyjrzyjmy się jej pokrótce.

Bag in box – technologia pakowania płynów

Pakowanie bag in box to technologia wykorzystująca do przechowywania płynów worki wykonane z metalizowanego, wielowarstwowego laminatu, zaopatrzone w korek lub inny rodzaj wlewu i zamknięte w kartonowe pudełko. Worki do napełniania dostarczane są puste (jako prefabrykat), a ich napełnianie polega na usunięciu wlewu, wypełnienia worka i ponownym założeniu wlewu oraz włożeniu całości do kartonowego pudełka. Bag in box to technologia dająca możliwość pakowania w systemie półautomatycznym (oddzielnie napełniany każdy worek) oraz automatycznym (worki są połączone ze sobą fragmentem perforowanego materiału, który umożliwia późniejsze rozdzielenie pakowanych tak płynów). Zawartość pakowana w technologii bag in box może być w różnej temperaturze, od produktów mocno schłodzonych do pasteryzowanych w temperaturze nawet 85°C. Najczęściej w kontenerze bag in box pakuje się syropy, sosy warzywne (musztarda, keczup, majonez), przeciery, oleje, wina, wodę i in. Zalety takiego sposobu pakowania płynów są niemałe: przede wszystkim to niedroga technologia, jest również wydajna, torby bowiem mogą mieć pojemność od 1,5 do nawet 1000 litrów. Technologia bag in box zezwala również na redukcję kosztów poniesionych na drukowanie etykiet (przy dużych pojemnościach torby koszt jednego pudełka jest o wiele niższy, niż koszt wydrukowania wielu etykietek i rozlania płynu do butelek lub pojemników jednostkowych). Bag in box wykorzystywane jest również do aseptycznego pakowania warzyw, owoców, produktów na bazie nabiału, wyrobów pasteryzowanych i UHT. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogą one stać bezpośrednio na półkach sklepów czy magazynów, bez konieczności trzymania ich w lodówkach. Produkt nie może jedynie zetknąć się ze środowiskiem atmosferycznym, a szczególnie z bytującymi w nim bakteriami.