Pakowarki Ultra Clean: Pakowanie w technologii Ultra Clean

pakowarka

Technologia opakowań bag-in-box zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Szczególnie często wykorzystywana jest w branży spożywczej i chemicznej. Jest to specjalny system pakowania produktów płynnych i półpłynnych w odpowiednio spreparowanym worku wielowarstwowym, który dla ułatwienia transportu oraz wzmocnienia ochrony produktu umieszczony jest w pudełku.

W opakowaniach bag-in-box mogą być przechowywane różnorodne produkty. W przypadku artykułów wymagających specjalnej ochrony wykorzystywana jest nowoczesna technologia Ultra Clean. Warto przyjrzeć się jej nieco bliżej.

Na czym polega technologia Ultra Clean?

Technologia Ultra Clean wykorzystywana jest w zaawansowanych pakowarkach półautomatycznych. Przydatna jest przede wszystkim w produkcji i przetwórstwie produktów wymagających dodatkowego zabezpieczenia środowiska pracy. W przypadku urządzeń stosowanych do pakowania Ultra Clean konieczne jest zastosowanie odpowiednich głowic, które hermetycznie oddzielają przestrzeń pakowania od powietrza znajdującego się w hali produkcyjnej.

Technologia opiera się na wykorzystaniu lekkiego nadciśnienia w komorze, co skutecznie uniemożliwia przedostawanie się powietrza do jej wnętrza. W ten sposób pakowanie z zastosowaniem pary lub gazu modyfikującego atmosferę zapewnia sterylne środowisko napełniania.

Urządzenia używane do technologii Ultra Clean pomocne są podczas rozlewania produktów płynnych i półpłynnych, w tym przede wszystkim półprzetworzonych produktów owocowych i warzywnych. Pakowanie próżniowe i hermetyczne komory dodatkowo wydłużają okres przydatności do spożycia, dzięki czemu artykuły spożywcze mogą być wolne od środków konserwujących, a jednocześnie przez długi czas zachowują swoje walory odżywcze, smakowe i zapachowe.

Pakowarki Ultra Clean są równie efektywne co standardowe urządzenia do pakowania. Sprzęt bag in box wykonuje się ze stali nierdzewnej i elementów stalowych lub teflonowych, które dodatkowo zapewniają bezpieczeństwo podczas styczności z produktami spożywczymi.