Pakowarka do soków | przecierów | koncentratów – ASEPTA

pakowanie aseptyczne

Pakowarki ASEPTA 5000 oraz 1000 to półautomatyczne pakowarki aseptyczne do pakowania produktów płynnych lub półpłynnych. Dzięki nim można zapakować produkty zawierające owoce, śliwki, wiśnie czy truskawki. ASEPTA działa w systemie Bag-in-box.

Pakowarki ASEPTA są przystosowane do napełniania worków 5-20 l, 200 l oraz 1000-litowych. Działają w systemie Bag-in-box (torba w pudle), którego istotą jest zastosowanie torebek zaopatrzonych w zawór służący do napełniania i pobierania cieczy bez dostępu powietrza – zabezpieczający zawartość opakowania przed wtórnym przenikaniem bakterii.

Pakowarki ASEPTA to maszyny pakujące przeznaczone m.in. do soków, przecierów, koncentratów owocowych, wsadów do jogurtów, mleka, masy lodowej. Wydajność napełniania wynosi od 200-5000 litrów/godz. Produkt dozowany jest w dwóch fazach.

Faza 1 – dozowanie zgrubne i dokładne przy zamkniętym zaworze nalewaka.

Faza 2 – po zakończeniu dozowania dochodzi do wtrysku pary do worka. Celem tego procesu jest przepchnięcie do worka resztek produktu oraz napełnienie worka nad produktem parą.

Budowa urządzenia

Pakowarka aseptyczna ASEPTA zbudowana jest ze stali nierdzewnej, a każdy element, który może mieć kontakt z produktem, wykonuje się ze stali gatunku 316L lub teflonu. Głowica urządzenia ma konstrukcję modułową, a jej poszczególne części połączone są przy pomocy szybkozłączy albo bagnetowo. Głowicę te można rozłożyć i złożyć bez wykorzystywania jakichkolwiek narzędzi.

Pakowarka posiada również specjalną instalację do sterylizacji wnętrza komory parą wodną, dzięki czemu panują w niej sterylne warunki. System śluz parowych uszczelnia „aseptycznie” ruchome elementy mechanizmów, a dodatkowa mikromora w głowicy sterylizuje zawór worka przed jego otworzeniem.

Zalety pakowarki ASEPTA

Pakowarka aseptyczna ASEPTA spełnia wszystkie normy jakościowe stawiane urządzeniom do pakowania produktów spożywczych, a jej podzespoły pochodzą od najlepszych producentów elektroniki (np. SIEMENS, KROHNE, FESTO). Zaletą tego urządzenia jest niska awaryjność i dobry stosunek cenny do jakości, dzięki czemu pakowarka ASEPTA jest coraz chętniej kupowana przez producentów żywności i produktów spożywczych.