Wodoerka: Urządzenia do pakowania w przemyśle spożywczym

wodoerka

W branży spożywczej liczy się nie tylko sposób produkowania żywności, lecz również metody późniejszego pakowania produktów. Opakowania oraz technologia pakowania ma ogromny wpływ na jakość i przydatność do spożycia artykułów żywnościowych. Dlatego też w przemyśle tym wykorzystywane są różnorodne nowoczesne urządzenia do pakowania, tzw. pakowarki.

Pakowarka to potoczna nazwa maszyny, która służy do pakowania różnorodnych produktów spożywczych.

Specyfika pakowarek w przemyśle spożywczym

W przemyśle spożywczym zastosowanie znajdują różnorodne urządzenia do pakowania produktów. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć m.in. półautomatyczne pakowarki aseptyczne. Są one stosowane do pakowania produktów płynnych, półpłynnych oraz zawierających cząstki stałe, czyli np. kawałki owoców. Najczęściej w opakowaniach aseptycznych znajdujemy np. soki, przeciery, koncentraty owocowe i warzywne, wsady do jogurtów, mleko, masy lodowe. Wyróżniają się odpowiednią konstrukcją, stąd też gwarantują pełne bezpieczeństwo dla artykułów spożywczych. Wnętrze komory jest odpowiednio wysterylizowane przez parę wodną. Wysoka temperatura pozwala wyeliminować wszelkie ewentualne zakażenia bakteryjne, a wytworzone nadciśnienie chroni przed zassaniem powietrza z hali produkcyjnej.

Innym rodzajem maszyny do pakowania jest półautomatyczna bag-in-box. Jest to nowoczesna technologia, która pozwala na pakowanie m.in. wody, wina, oleju, soków itd.

Warto zwrócić uwagę na urządzenia do pakowania określanych jako Wodoerka. Jest to mobilna pakowaczka, która wykorzystywana jest w szczególnych sytuacjach, gdy zachodzi pilna potrzeba dostarczenia określonych produktów spożywczych. Zapewnia szybki i higieniczny sposób na pakowanie żywności.

Pakowarki to niezwykle przydatne urządzenia, które wykorzystywane są do szczelnego i bezpiecznego pakowania produktów spożywczych, które dzięki zastosowaniu użytym opakowaniom są świeże i aromatyczne przez znacznie dłuższy czas. Współcześnie możemy wybierać spomiędzy wielu różnych technologii pakowania, dobierając odpowiednią metodę do specyfiki produkowanych lub dystrybuowanych artykułów.