Maszyny pakujące bag in box: Sposoby na pakowanie żywności

171989-pakowarka

Produkty spożywcze nie należą do najtrwalszych, ale istnieje wiele różnych sposobów, by przez dłuższy czas zachowały swoją świeżość i jakość. I wcale nie trzeba w tym przypadku uciekać się do stosowania chemicznych konserwantów, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Współcześnie mamy do dyspozycji wiele skutecznych sposobów na pakowanie oraz przechowywanie produktów żywnościowych. Jedną z takich metod jest technologia bag in box.

Technologia bag in box — skuteczny sposób na pakowanie i przechowywanie żywności

Technologia bag in box to nowoczesny sposób na przechowywanie żywności. Jest połączeniem opakowań foliowych i kartonowych. Stosowana jest przede wszystkim do pakowania produktów płynnych i półpłynnych, przede wszystkim soków, olejów, wina czy koncentratów. Pozwalają na skuteczne zachowanie świeżości oraz wszystkich walorów smakowych i odżywczych. Technologia ta pozwala na pakowanie i przechowywanie również środków chemicznych, farmaceutyków, płynów technicznych itp.

Czym się charakteryzuje technologia bag in box?

Opakowania bag in box składają się ze specjalnego worka barierowego z zamknięciem. Jego celem jest zabezpieczanie żywności (lub innych zapakowanych produktów) przed dostępem tlenu. Specjalny zawór pozwala na łatwe napełnienie worka, który może być wielokrotnie stosowany. Następnie worek umieszczony jest w specjalnie przystosowanym do tego opakowaniu tekturowym.

Do pakowania produktów w tej technologii wykorzystywane są specjalne maszyny pakujące bag in box. To nowoczesne półautomatyczne pakowarki, przeznaczone do produktów płynnych i półpłynnych, a także produktów zawierających cząstki stałe. Przy ich użyciu można napełnić worki o pojemności od 50 do 1000 litrów z korkiem o rozmiarze ELPO w rozmiarze 1 i 2 cale. Maszyna pakująca może umieścić w workach nawet do 5000 litrów płynu na godzinę. To zdecydowanie podnosi efektywność pracy. To w pełni bezpieczna, skuteczna, a jednocześnie precyzyjna technologia, która jest obecnie powszechnie stosowana przez różne przedsiębiorstwa oraz zakłady zajmujące się produkcją produktów spożywczych, w tym głównie w postaci płynnej.