Archiwa

Soki owocowe i warzywne

Przemysłowa produkcja soków

Często mówi się o tym, że najzdrowsze są takie produkty żywnościowe, które zostały przetworzone w jak najmniejszym stopniu. Dlatego zachęca się do jedzenia dużej ilości surowych warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi wszystkich witamin i soli mineralnych w nich zawartych. Jednak w codziennym jadłospisie poleca się również soki owocowe i warzywne, ponieważ (szczególnie te świeżo przygotowane) zawierają ogromną ilość składników odżywczych, które są łatwo przyswajalne przez organizm, a poza tym często są smaczniejsze niż owoce i warzywa w całości. Czytaj dalej

Opakowania

Opakowanie jako wizytówka produktu

Większość produktów spożywczych, które kupujemy w sklepach, umieszcza się w odpowiednich opakowaniach wykonanych ze szkła, kartonu, plastiku lub innych materiałów. Opakowania tworzone przemysłowo powinny być przede wszystkim szczelne, niezbyt ciężkie i na tyle poręczne, by łatwo można było ustawiać je na półkach, a po zakupie przenosić do naszych domów. Czytaj dalej

Soki

Soki w opakowaniach bag in box

Nowoczesna technologia bag in box (worek w pudełku) jest coraz szerzej stosowana podczas wytwarzania różnego rodzaju produktów płynnych i półpłynnych. W ten sposób można pakować na przykład soki, napoje owocowe i mleczne, piwo, wodę oraz pulpy owocowe i warzywne. Czytaj dalej

Zalety picia soków

Dlaczego warto pić soki?

Soki owocowe i warzywne to produkty zawierające wiele cennych właściwości dla naszego organizmu, a dodatkowo są bardzo smaczne, dlatego warto, abyśmy pili je codziennie. Zgodnie z zaleceniami dietetyków i organizacji zajmujących się zdrowiem powinniśmy każdego dnia spożywać pięć porcji owoców i warzyw, co stanowi ważny element zbilansowanego i zdrowego odżywania się. Nie zawsze jednak muszą to być warzywa i owoce w całości, jedną z takich porcji z powodzeniem może być sok owocowy lub warzywny, czego nie zawsze jesteśmy świadomi. Czytaj dalej

Pasteryzacja napojów

Pasteryzacja napojów w produkcji przemysłowej

Wiele produktów płynnych, takich jak soki, napoje owocowe, przeciery czy dżemy podczas procesu pakowania przemysłowego poddawanych jest pasteryzacji. Dzięki temu produkty przez długi czas są zdatne do spożycia i nie pojawia się w nich pleśń ani żadne bakterie, które mogłyby spowodować ich psucie się. W związku z tym warto przyjrzeć się dokładniej procesowi pasteryzacji i zobaczyć, na czym on polega na przykładzie płynnych produktów żywnościowych. Czytaj dalej

soki

Opakowania kartonowe przeznaczone do napojów

Kiedy przyglądamy się sklepowym półkom z napojami różnego typu, widzimy, że pakuje się je w szklane i plastikowe butelki, a także w kartony, które stają się coraz powszechniejsze i nowocześniejsze. Ten sposób pakowania jest dobry zarówno z punktu widzenia transportu, bo produkty tak zapakowane łatwo przewozić, jak i funkcjonalny dla konsumentów, którzy je kupują. Czytaj dalej

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Jeśli spojrzymy na półki w dowolnym sklepie wielkopowierzchniowym albo osiedlowym, to większość produktów spożywczych będzie przechowywana w opakowaniach wykonanych z tworzyw sztucznych. Mogą być to zarówno foliowe woreczki na chleb i bułki, butelki z mlekiem, wodą i sokami, kubeczki z jogurtem albo różnej wielkości pudełka z cukierkami i ciastkami. Czytaj dalej