Archiwa

Pasteryzacja napojów

Pasteryzacja napojów w produkcji przemysłowej

Wiele produktów płynnych, takich jak soki, napoje owocowe, przeciery czy dżemy podczas procesu pakowania przemysłowego poddawanych jest pasteryzacji. Dzięki temu produkty przez długi czas są zdatne do spożycia i nie pojawia się w nich pleśń ani żadne bakterie, które mogłyby spowodować ich psucie się. W związku z tym warto przyjrzeć się dokładniej procesowi pasteryzacji i zobaczyć, na czym on polega na przykładzie płynnych produktów żywnościowych. Czytaj dalej

soki

Opakowania kartonowe przeznaczone do napojów

Kiedy przyglądamy się sklepowym półkom z napojami różnego typu, widzimy, że pakuje się je w szklane i plastikowe butelki, a także w kartony, które stają się coraz powszechniejsze i nowocześniejsze. Ten sposób pakowania jest dobry zarówno z punktu widzenia transportu, bo produkty tak zapakowane łatwo przewozić, jak i funkcjonalny dla konsumentów, którzy je kupują. Czytaj dalej

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Jeśli spojrzymy na półki w dowolnym sklepie wielkopowierzchniowym albo osiedlowym, to większość produktów spożywczych będzie przechowywana w opakowaniach wykonanych z tworzyw sztucznych. Mogą być to zarówno foliowe woreczki na chleb i bułki, butelki z mlekiem, wodą i sokami, kubeczki z jogurtem albo różnej wielkości pudełka z cukierkami i ciastkami. Czytaj dalej

czysta woda

Wodoerka – kilka słów o przydatności urządzenia

W sytuacjach powodzi, skażenia źródła wody bieżącej dla dużej grupy ludzi lub gdy w związku z innymi okolicznościami brakuje wody pitnej, pojawia się konieczność szybkiego jej dostarczenia w dużej ilości. Najprostszym wyjściem staje się wynajęcie albo zakupienie odpowiednich cystern lub beczkowozów nadających się do przewozu czystej wody bieżącej. Jednak wtedy woda rozlewana jest bezpośednio do pojemników, jakie przyniosą ludzie. Musi być w nich przechowywana w odpowiedni sposób, aby nie uległa zabrudzeniu, a także została zużyta w krótkim czasie ze względu na dostęp do rozmaitych drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu i w związku z tym jej szybkie psucie się.

 

Bezpieczne pakowanie wody

Dużo bardziej funkcjonalnym i bezpieczniejszym rozwiązaniem niż beczkowozy jest wykorzystanie mobilnego urządzenia pakującego, czyli wodoerki. Maszyna ta zapewnia szybkie i zachowujące najwyższy poziom higieny dostawy wody na tereny jej pozbawione w związku z klęskami żywiołowymi czy nagłymi awariami. Wodoerka posiada Świadectwo Jakości Zdrowotnej PZH, które umożliwia jej użycie w przypadku wody przeznaczonej do celów spożywczych dla ludzi. Woda pakowana jest w sterylne, pozbawione wszelkich chorobotwórczych drobnoustrojów worki, w których dzięki temu może być przechowywana dość długo.

Ważną zaletą wodoerki jest jej mobilność, dzięki czemu może zostać szybko przetransportowana w pobliże ujęcia wody pitnej, a następnie wymaga jedynie podpięcia do prądu lub agregatu prądotwórczego, aby mogła rozpocząć swoją pracę. Urządzenie standardowo może napełniać worki o pojemności 5, 10 lub 20 litrów. Jego obsługa jest bardzo prosta, ponieważ maszyna działa w trybie półautomatycznym i konieczne staje się jedynie ustawienie jej na napełnianie worków o określonej pojemności, a później odbieranie już wypełnionych wodą pojemników. Wodoerka wyposażona jest także w urządzenia pozwalające na jej dezynfekcję, dzięki czemu możemy mieć pewność, że pakuje zawsze w sposób higieniczny i nie pozwala na dostanie się bakterii do wnętrza worków.

klarowna woda

Zachowanie higieny podczas pakowania płynów

Pakowanie płynów w odpowiednie pojemniki jest dużo większym wyzwaniem niż pakowanie produktów stałych i sypkich. Soki, napoje, kompoty oraz wody mineralne muszą znaleźć się w pojemnikach zapewniających im całkowitą szczelność oraz brak bakterii czy innych drobnoustrojów mogących spowodować psucie się danego produktu. Dlatego linie produkcyjne wszelkich napojów, a szczególnie tych, które jedynie pasteryzuje się i nie dodaje do nich chemicznych konserwantów, muszą wyróżniać się bardzo wysokim poziomem higieny. Dzięki temu można mieć pewność, że podczas żadnego z etapów wytwarzania napoju nie dostaną się do niego niepożądane mikroby.

 Aseptyczne pakowanie

Jedną z ostatnich, ale bardzo ważną częścią produkcji jest pakowanie już gotowego wyrobu w odpowiednie pojemniki, które zapewnią mu bezpieczny transport oraz pozwolą na zachowanie wysokiej jakości płynu aż do końca okresu ważności produktu. Dlatego niezwykle istotne jest wykorzystanie w zakładzie produkcyjnym urządzeń pakujących zapewniających najwyższy poziom higieny i aseptyki, tak aby produkty były bezpieczne dla zdrowia i zachowały bardzo dobry smak.

Jednymi z urządzeń zapewniających bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa podczas pakowania produktów spożywczych są półautomatyczne pakowarki aseptyczne, takie jak na przykład ASEPTA 5000 i ASEPTA 1000. Mogą one służyć nie tylko do pakowania napojów, ale także półpłynnych wsadów owocowych do jogurtów, przecierów oraz koncentratów owocowych.

Tekurowe opakowanie

Charakterystyka opakowań wykonanych z tektury

Każdego dnia w naszym otoczeniu dostrzegamy ogromną ilość opakowań i z wielu z nich często korzystamy. Przemysł spożywczy, chemiczny i wiele innych umieszczają swoje produkty w różnorodnych opakowaniach, tak aby nie uległy żadnym uszkodzeniom lub nie zepsuły się i zachowały jak najwięcej wartości odżywczych, jednocześnie były tanie oraz atrakcyjne dla kupujących. Jednym z materiałów spełniających wiele z tych kryteriów jest karton i dlatego tak chętnie korzystają z jego dobrodziejstw zakłady przetwórcze.

Zalety tego materiału to przede wszystkim duża wytrzymałość, niewielki ciężar, niska cena oraz możliwość łatwego recyklingu i późniejszego ponownego wykorzystania. Puste opakowania tekturowe po różnorodnych produktach mogą nam się przydać ponownie podczas wysyłania paczek poprzez pocztę. Duże i średniej wielkości kartonowe pudła pomogą nam również podczas przenoszenia rzeczy w przypadku przeprowadzki. Jeśli sami nie mamy wystarczającej liczby takich opakowań i nie chcemy kupować nowych, warto zapytać o nie w pobliskim sklepie spożywczym lub supermarkecie.

 

Funkcjonalne i lekkie opakowania

Tektura służy przede wszystkim do wytwarzania lekkich pudełek różnej wielkości, ale również poręcznych tub, w których można przechowywać lub przesyłać pocztą kalendarze, dokumenty czy plakaty. Opakowania tekturowe można dodatkowo wzmocnić poprzez stosowanie narożników, przekładek oraz kawałków styropianu. Dzięki temu bezpiecznie można w nie pakować nawet ciężkie i łatwo tłukące się towary, takie jak sprzęt elektroniczny, AGD, meble czy szklana lub porcelanowa zastawa stołowa. Tektura to również bardzo dobry sposób na pakowanie produktów spożywczych oraz wszelkich wyrobów cukierniczych, tak aby nie uległy uszkodzeniom i zachowały swoją delikatną strukturę.

Jednak tektura nie jest materiałem idealnym i jej stosowanie wiąże się również z pewnymi ograniczeniami. Przede wszystkim jest to materiał nieodporny na wodę i wilgoć, dlatego nie nadaje się do pakowania produktów płynnych. Tektura wyróżnia się również łatwopalnością, dlatego nie wolno tego typu opakowań składować w pobliżu źródła ognia. Jednak ich samoczynny zapłon (bez podpalenia) jest niemożliwy, dlatego jeśli stosujemy się do przepisów bhp, to nie grozi nam żaden pożar.

kropla wody

Pakowanie wody w sytuacjach kryzysowych

W naszym kraju dzięki wieloletniej rozbudowie wodociągów miejskich i wiejskich oraz coraz lepszym technologiom wiercenia studni, które łatwo można połączyć z domową instalacją wodno-kanalizacyjną, przyzwyczailiśmy się, że w każdej chwili możemy odkręcić kran w łazience czy kuchni i płynie z niego czysta woda. Jest ona regularnie sprawdzana przez odpowiednie stacje kontroli, aby mieć pewność, że jest czysta i zdatna do picia nawet bez przegotowania. W ostatnim czasie pojawiają się nawet reklamy społeczne zachęcające do picia wody z kranu zamiast tej butelkowanej, co uzasadnia się zarówno względami praktycznymi, ekonomicznymi, jak i ekologicznymi. Zgodnie z polskim prawem woda wodociągowa musi spełniać odpowiednie normy jakościowe, co umożliwia jej bezpieczne stosowanie przez ludzi nawet w przypadku picia bez przegotowania.

 

Mobilne urządzenie pakujące

Czasem jednak zdarzają się nagłe sytuacje, w których bieżącej wody zaczyna brakować. Tak dzieje się na przykład podczas poważnych i występujących na dużym obszarze awarii związanych z siecią wodociągów albo gdy skażeniu uległo źródło wody pitnej, z którego korzysta dana miejscowość. Paradoksalnie szczególnie często brakuje wody pitnej podczas powodzi, ponieważ woda w ujęciach używanych przez ludzi może łatwo zostać zanieczyszczona. Wtedy szczególnie zagrożone są przydomowe studnie i inne zbiorniki wodne, dlatego osoby na co dzień z nich korzystające powinny bezwzględnie zaprzestać tego i kupować wodę butelkowaną lub dostarczaną przez beczkowozy.

Bardzo funkcjonalnym urządzeniem sprawdzającym się podczas sytuacji kryzysowych jest maszyna pakująca Wodoerka, która pozwala na szybkie i szczelne zapakowanie wody pitnej w higieniczne pojemniki, najczęściej o wielkości od 5 do 10 litrów. Można je w krótkim czasie dostarczyć do miejsc, w których nie ma dostępu do bezpiecznej dla ludzi wody pitnej. Dzięki temu, że woda pakowana jest w sposób sterylny i bez dostępu do powietrza, zachowuje dość długi czas przydatności do spożycia.