Archiwa

Soki

Soki w opakowaniach bag in box

Nowoczesna technologia bag in box (worek w pudełku) jest coraz szerzej stosowana podczas wytwarzania różnego rodzaju produktów płynnych i półpłynnych. W ten sposób można pakować na przykład soki, napoje owocowe i mleczne, piwo, wodę oraz pulpy owocowe i warzywne. Czytaj dalej

Zalety picia soków

Dlaczego warto pić soki?

Soki owocowe i warzywne to produkty zawierające wiele cennych właściwości dla naszego organizmu, a dodatkowo są bardzo smaczne, dlatego warto, abyśmy pili je codziennie. Zgodnie z zaleceniami dietetyków i organizacji zajmujących się zdrowiem powinniśmy każdego dnia spożywać pięć porcji owoców i warzyw, co stanowi ważny element zbilansowanego i zdrowego odżywania się. Nie zawsze jednak muszą to być warzywa i owoce w całości, jedną z takich porcji z powodzeniem może być sok owocowy lub warzywny, czego nie zawsze jesteśmy świadomi. Czytaj dalej

Pasteryzacja napojów

Pasteryzacja napojów w produkcji przemysłowej

Wiele produktów płynnych, takich jak soki, napoje owocowe, przeciery czy dżemy podczas procesu pakowania przemysłowego poddawanych jest pasteryzacji. Dzięki temu produkty przez długi czas są zdatne do spożycia i nie pojawia się w nich pleśń ani żadne bakterie, które mogłyby spowodować ich psucie się. W związku z tym warto przyjrzeć się dokładniej procesowi pasteryzacji i zobaczyć, na czym on polega na przykładzie płynnych produktów żywnościowych. Czytaj dalej

soki

Opakowania kartonowe przeznaczone do napojów

Kiedy przyglądamy się sklepowym półkom z napojami różnego typu, widzimy, że pakuje się je w szklane i plastikowe butelki, a także w kartony, które stają się coraz powszechniejsze i nowocześniejsze. Ten sposób pakowania jest dobry zarówno z punktu widzenia transportu, bo produkty tak zapakowane łatwo przewozić, jak i funkcjonalny dla konsumentów, którzy je kupują. Czytaj dalej

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Jeśli spojrzymy na półki w dowolnym sklepie wielkopowierzchniowym albo osiedlowym, to większość produktów spożywczych będzie przechowywana w opakowaniach wykonanych z tworzyw sztucznych. Mogą być to zarówno foliowe woreczki na chleb i bułki, butelki z mlekiem, wodą i sokami, kubeczki z jogurtem albo różnej wielkości pudełka z cukierkami i ciastkami. Czytaj dalej

czysta woda

Wodoerka – kilka słów o przydatności urządzenia

W sytuacjach powodzi, skażenia źródła wody bieżącej dla dużej grupy ludzi lub gdy w związku z innymi okolicznościami brakuje wody pitnej, pojawia się konieczność szybkiego jej dostarczenia w dużej ilości. Najprostszym wyjściem staje się wynajęcie albo zakupienie odpowiednich cystern lub beczkowozów nadających się do przewozu czystej wody bieżącej. Jednak wtedy woda rozlewana jest bezpośednio do pojemników, jakie przyniosą ludzie. Musi być w nich przechowywana w odpowiedni sposób, aby nie uległa zabrudzeniu, a także została zużyta w krótkim czasie ze względu na dostęp do rozmaitych drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu i w związku z tym jej szybkie psucie się.

 

Bezpieczne pakowanie wody

Dużo bardziej funkcjonalnym i bezpieczniejszym rozwiązaniem niż beczkowozy jest wykorzystanie mobilnego urządzenia pakującego, czyli wodoerki. Maszyna ta zapewnia szybkie i zachowujące najwyższy poziom higieny dostawy wody na tereny jej pozbawione w związku z klęskami żywiołowymi czy nagłymi awariami. Wodoerka posiada Świadectwo Jakości Zdrowotnej PZH, które umożliwia jej użycie w przypadku wody przeznaczonej do celów spożywczych dla ludzi. Woda pakowana jest w sterylne, pozbawione wszelkich chorobotwórczych drobnoustrojów worki, w których dzięki temu może być przechowywana dość długo.

Ważną zaletą wodoerki jest jej mobilność, dzięki czemu może zostać szybko przetransportowana w pobliże ujęcia wody pitnej, a następnie wymaga jedynie podpięcia do prądu lub agregatu prądotwórczego, aby mogła rozpocząć swoją pracę. Urządzenie standardowo może napełniać worki o pojemności 5, 10 lub 20 litrów. Jego obsługa jest bardzo prosta, ponieważ maszyna działa w trybie półautomatycznym i konieczne staje się jedynie ustawienie jej na napełnianie worków o określonej pojemności, a później odbieranie już wypełnionych wodą pojemników. Wodoerka wyposażona jest także w urządzenia pozwalające na jej dezynfekcję, dzięki czemu możemy mieć pewność, że pakuje zawsze w sposób higieniczny i nie pozwala na dostanie się bakterii do wnętrza worków.

klarowna woda

Zachowanie higieny podczas pakowania płynów

Pakowanie płynów w odpowiednie pojemniki jest dużo większym wyzwaniem niż pakowanie produktów stałych i sypkich. Soki, napoje, kompoty oraz wody mineralne muszą znaleźć się w pojemnikach zapewniających im całkowitą szczelność oraz brak bakterii czy innych drobnoustrojów mogących spowodować psucie się danego produktu. Dlatego linie produkcyjne wszelkich napojów, a szczególnie tych, które jedynie pasteryzuje się i nie dodaje do nich chemicznych konserwantów, muszą wyróżniać się bardzo wysokim poziomem higieny. Dzięki temu można mieć pewność, że podczas żadnego z etapów wytwarzania napoju nie dostaną się do niego niepożądane mikroby.

 Aseptyczne pakowanie

Jedną z ostatnich, ale bardzo ważną częścią produkcji jest pakowanie już gotowego wyrobu w odpowiednie pojemniki, które zapewnią mu bezpieczny transport oraz pozwolą na zachowanie wysokiej jakości płynu aż do końca okresu ważności produktu. Dlatego niezwykle istotne jest wykorzystanie w zakładzie produkcyjnym urządzeń pakujących zapewniających najwyższy poziom higieny i aseptyki, tak aby produkty były bezpieczne dla zdrowia i zachowały bardzo dobry smak.

Jednymi z urządzeń zapewniających bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa podczas pakowania produktów spożywczych są półautomatyczne pakowarki aseptyczne, takie jak na przykład ASEPTA 5000 i ASEPTA 1000. Mogą one służyć nie tylko do pakowania napojów, ale także półpłynnych wsadów owocowych do jogurtów, przecierów oraz koncentratów owocowych.