Opakowania wykonane z tworzyw sztucznych | zalety i wady

Charakterystyka opakowań z tworzyw sztucznych

Jeśli spojrzymy na półki w dowolnym sklepie wielkopowierzchniowym albo osiedlowym, to większość produktów spożywczych będzie przechowywana w opakowaniach wykonanych z tworzyw sztucznych. Mogą być to zarówno foliowe woreczki na chleb i bułki, butelki z mlekiem, wodą i sokami, kubeczki z jogurtem albo różnej wielkości pudełka z cukierkami i ciastkami. Podobnie jest z produktami kosmetycznymi i chemią gospodarczą – ze względu na swój niewielki ciężar, funkcjonalność i łatwość produkcji tworzywa sztuczne są tam wykorzystywane bardzo często. Zwykle na opakowaniu wykonanym z plastiku powinna być informacja, z jakiego konkretnie tworzywa zostało ono zrobione. Najczęściej stosowane materiały to:

– polietylen – bezwonny i uznawany za całkowicie obojętny fizjologicznie; wykonuje się z niego torebki foliowe, folię spożywczą, a także opakowania na produkty spożywcze takie jak musztarda, ketchup lub inne sosy;

– PET (politereftalan etylenu) – popularne tworzywo stosowane współcześnie jako surowiec do wyrobu butelek na napoje bezalkoholowe i wodę; jest przezroczysty podobnie jak szkło, ale o wiele od niego lżejszy, stąd jego rosnąca popularność;

– polipropylen (PP) to tworzywo mające wszechstronne zastosowania, ponieważ można z niego wytwarzać sztywne pojemniki na produkty mleczarskie, wiaderka na farby itp.

 

Aseptyka w opakowaniach plastikowych

Użycie technologii pakowania aseptycznego w pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych pozwala na przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej nawet przez dłuższy czas. Można dzięki temu zmniejszyć również koszty transportu, ponieważ nie wymaga on zachowywania niskiej temperatury. Pakowanie aseptyczne wymaga sterylności na wielu etapach produkcji, ale dzięki temu finalny produkt jest pozbawiony bakterii i nie musi być dodatkowo konserwowany substancjami chemicznymi, co jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Dlatego coraz większa liczba producentów decyduje się na użycie tej technologii w swoich zakładach przetwórczych.