Zalety picia soków: korzystanie z bogactwa witamin i minerałów

Zalety picia soków

Soki owocowe i warzywne to produkty zawierające wiele cennych właściwości dla naszego organizmu, a dodatkowo są bardzo smaczne, dlatego warto, abyśmy pili je codziennie. Zgodnie z zaleceniami dietetyków i organizacji zajmujących się zdrowiem powinniśmy każdego dnia spożywać pięć porcji owoców i warzyw, co stanowi ważny element zbilansowanego i zdrowego odżywania się. Nie zawsze jednak muszą to być warzywa i owoce w całości, jedną z takich porcji z powodzeniem może być sok owocowy lub warzywny, czego nie zawsze jesteśmy świadomi.

 

Zalety soków

Soki to bardzo wygodna forma dostarczenia organizmowi dużej ilości witamin i minerałów. Są zwłaszcza cenne dla dzieci, które często nie lubią jeść wielu owoców i warzyw, zarówno surowych, jak i gotowanych. To również dobry produkt dla osób dorosłych mających trudności z jedzeniem, ponieważ płynna forma jest dla nich łatwiejsza do spożycia. Zależnie od tego, jakich warzyw lub owoców użyjemy do przygotowania naszego soku, będzie miał on inne właściwości prozdrowotne. Na przykład sok pomidorowy wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacnia odporność organizmu. Natomiast sok jabłkowy oczyszcza nas z toksyn, neutralizuje działanie wolnych rodników, przez co opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz dzięki pektynom reguluje stężenie cukru i cholesterolu we krwi. Jeszcze inne właściwości ma sok z marchwi, który zawiera dużo witaminy A niezbędnej nam do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

Najzdrowsze są oczywiście soki przygotowywane w domu i robione z owoców i warzyw wysokiej jakości, które nie zostały skażone pestycydami ani metalami ciężkimi. Jeśli jednak decydujemy się na zakup soków w sklepie, to możemy wybierać pomiędzy produktami pakowanymi w kartony, butelki albo w technologii bag in box. Ten ostatni sposób zapewnia dłuższą trwałość produktu po otwarciu, ponieważ do jego wnętrza nie dostaje się powietrze mogące zawierać bakterie i inne szkodliwe drobnoustroje.