Maszyny pakujące: opakowania dla przemysłu spożywczego

Opakowania produktów spożywczych

Kiedy idziemy do marketów lub osiedlowych sklepów i kupujemy produkty spożywcze, to zauważamy, że są one zapakowane w różnej wielkości i typu opakowania, które wykonano z rozmaitych materiałów. Każde z opakowań służy przede wszystkim temu, żeby produkt można było w nim bezpiecznie przechowywać i aby nie uległ zepsuciu, zniszczeniu ani nie dostały się do niego żadne drobnoustroje podczas transportu lub przechowywania. Inną równie ważną funkcją opakowań jest zachęcanie konsumenta do zakupu. To znaczy, że produkt znajdujący się na sklepowej półce przez swój kształt, kolor i ogólny wygląd ma wyróżniać się spośród innych i zwracać na siebie uwagę, aby kupujący go dostrzegł i wybrał spośród wielu innych konkurencyjnych. I na koniec wyróżnić można funkcję dystrybucyjną opakowań, to znaczy taki ich kształt i ogólny wygląd, który pozwala na sprawny i bezpieczny transport, a także umożliwia składowanie i magazynowanie bez żadnych uszkodzeń.

 

Funkcjonalność i bezpieczeństwo

Opakowania produktów spożyczych muszą pozwalać nie tylko na bezpieczne przechowywanie i transportowanie swojej zawartości oraz zapewniać ochronę przed wszelkimi drobnoustrojami, ale powinny także spełniać odpowiednie wymogi bezpieczeństwa. To znaczy, że muszą składać się jedynie z takich substancji, które zostały wcześniej przebadane i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Dozwolone jest użycie tylko takich materiałów, które nie powodują żadnych zagrożeń chemicznych, nie zanieczyszczają produktu, a także nie zmieniają jego smaku, wyglądu ani zapachu. Zostało to kreślone w odpowiednich przepisach, a wszelkie nowe materiały, zanim zostaną wykorzystane do pakowania żywności, przechodzą szczegółowe testy, których zadaniem jest sprawdzenie, czy są w pełni bezpieczne. Również maszyny do pakowania produktów spożywczych używane w zakladach przemysłowych muszą być wykonane z bezpiecznych materiałów, a także dokładnie oczyszczane i myte po zakończeniu konkretnej produkcji, aby nie wprowadzić żadnych drobnoustrojów do wewnątrz opakowania i nie dopuścić do zepsucia się jego zawartości.