Wykorzystanie szkła jako materiału opakowaniowego | zalety i wady

Opakowania wykonane ze szkła

Jeśli współcześnie myślimy o opakowaniach szklanych, to przede wszystkim są to butelki i słoiki. Te pierwsze to naczynia o stożkowatym kształcie, zwężające się u góry, w związku z czym otwarty wylot, czyli tak zwana szyjka, ma dużo mniejszą średnicę niż główna część. Historia szklanych butelek jest bardzo długa, ponieważ sięga czasów starożytnych, gdy wynaleziono szkło. Już na początku naszej ery w krajach basenu Morza Śródziemnego opanowano technikę wydmuchiwania cienkich form szklanych przy za pomocą długich metalowych rurek. W ten sposób powstawać mogły rozmaitej wielkości naczynia, w tym również butelki oraz inne pojemniki o wybranym kształcie.

 

Główne zalety i wady szklanych opakowań

Szkło jest materiałem przezroczystym, który jednak zależnie od upodobań i potrzeb można barwić na wybrane kolory. W odróżnieniu od wielu opakowań jednorazowych szkło jest przyjazne środowisku naturalnemu, ponieważ nadaje się do wielokrotnego użytku, a także podlega recyklingowi z zachowaniem wysokiej jakości i wszelkich innych parametrów. Warto również podkreślić, że jest to materiał obojętny chemicznie, to znaczy, że nie wpływa negatywnie na smak i inne właściwości przechowywanych w nim płynów oraz produktów żywnościowych. W szklane opakowania możemy pakować produkty aseptycznie, aby były wolne od wszelkich bakterii i drobnoustrojów przyspieszających psucie się żywności.

Jednak szkło jest obecnie coraz rzadziej wykorzystywane jako materiał opakowaniowy, ponieważ pomimo wielu pozytywnych cech ma również pewne wady i ograniczenia. Jest przede wszystkim bardzo kruche i nieodporne na urazy mechaniczne, dlatego podczas transportu musi być dodatkowo zabezpieczane, co wpływa na zwiększenie kosztów przewozu. Szkło jest też bardzo ciężkie, co staje się dużym utrudnieniem podczas przewożenia zapakowanych w nie produktów. Poza tym nie jest odporne na zmiany temperatur i naczynia szklane mogą popękać na przykład podczas zimy, gdy znajdujący się w nich płyn zamarznie.