Proces pasteryzacji oraz hermetycznego pakowania napojów

Pasteryzacja napojów

Wiele produktów płynnych, takich jak soki, napoje owocowe, przeciery czy dżemy podczas procesu pakowania przemysłowego poddawanych jest pasteryzacji. Dzięki temu produkty przez długi czas są zdatne do spożycia i nie pojawia się w nich pleśń ani żadne bakterie, które mogłyby spowodować ich psucie się. W związku z tym warto przyjrzeć się dokładniej procesowi pasteryzacji i zobaczyć, na czym on polega na przykładzie płynnych produktów żywnościowych.

 

Temperatura jako środek konserwujący

Pasteryzacja to metoda konserwacji żywności wynaleziona przez Ludwika Pasteura, który udowodnił, że podgrzewanie żywności i jej hermetyczne pakowanie umożliwiają dłuższy czas przechowywania bez ryzyka zepsucia się danego produktu. Od czasów wynalezienia metoda ta jest szeroko wykorzystywana zarówno w warunkach domowych, na przykład gdy przygotowujemy dżemy i soki z sezonowych owoców, jak i w zakładach zajmujących się przetwarzaniem produktów spożywczych.

Pasteryzacja soków, nektarów i innego rodzaju napojów owocowych to proces nalewania ich do hermetycznych opakowań oraz podgrzewania, co hamuje rozwój bakterii i innych drobnoustrojów. Dzięki takiemu sposobowi utrwalania żywności można zrezygnować w ogóle ze stosowania chemicznych konserwantów. Pasteryzacja pozwala również na zachowanie większości witamin oraz składników mineralnych zawartych w owocach i warzywach, ponieważ przeprowadza się ją przez krótki czas i zwykle w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza.

Obecnie procesowi pasteryzacji poddaje się bardzo zróżnicowane produkty spożywcze, w tym na przykład mleko i produkty mleczne, przetwory owocowe, takie jak dżemy, soki oraz napoje, a także mięso i wędliny. Pasteryzowane produkty umieszcza się zarówno w opakowaniach szklanych, plastikowych, jak i w wielowarstwowych wykonanych z kartonu. Dzięki temu są łatwe w transporcie i układaniu na sklepowych półkach, gdzie następnie my jako klienci możemy je kupić i cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku.