Opakowania bag in box: funkcjonalny sposób przechowywania soków

Soki

Nowoczesna technologia bag in box (worek w pudełku) jest coraz szerzej stosowana podczas wytwarzania różnego rodzaju produktów płynnych i półpłynnych. W ten sposób można pakować na przykład soki, napoje owocowe i mleczne, piwo, wodę oraz pulpy owocowe i warzywne. Opakowanie bag in box składa się z pudełka tekturowego, a w nim umieszczony został worek z folii lub laminatu, który wyposażono w funkcjonalny dozownik umożliwiający łatwe nalewanie potrzebnej nam ilości płynu. Warto również podkreślić, że specjalny zawór dozujący płyn pozwala na wielokrotne otwieranie opakowania bez wprowadzania powietrza do jego wnętrza, dzięki czemu zawartość jest przez długi czas chroniona przed zepsuciem.

 

Funkcjonalność i aseptyka

Jesteśmy przyzwyczajeni, że sprzedawane w sklepach soki i napoje owocowe umieszcza się najczęściej w kartonach albo plastikowych czy szklanych butelkach. Jednak coraz częściej można również natknąć się na soki znajdujące się w tekturowych pudełkach i zaopatrzone w kranik dozujący. Zwykle są to kilkulitrowe soki jabłkowe lub inne owocowe z polskich sadów. To właśnie zastosowanie nowoczesnej technologii pakowania bag in box, która niesie ze sobą wiele zalet.

Przede wszystkim warto podkreślić, że soki pakowane w ten sposób są aseptyczne, co oznacza, że podczas ich procesu produkcyjnego zachowana zostaje sterylność i do wnętrza produktu nie dostają się żadne bakterie. Następnie sok zostaje zamknięty próżniowo w worku, a więc nie ma w nim powietrza, które mogłoby przyspieszać proces psucia się. Na trwałość produktu korzystnie wpływa również sposób jego otwierania, ponieważ zawór wielokrotnego użytku jest tak skonstruowany, że nawet gdy nalewamy sobie porcję soku, do samego opakowania również nie dostaje się powietrze. To zupełnie inaczej, niż gdy otwieramy butelkę czy kartonik z sokiem, ponieważ do ich środka od razu wnikają bakterie i inne drobnoustroje znajdujące się w powietrzu, co przyspiesza zepsucie się znajdującej się w nich zawartości.