Maszyna pakująca przeznaczona do wody pitnej | wodoerka

czysta woda

W sytuacjach powodzi, skażenia źródła wody bieżącej dla dużej grupy ludzi lub gdy w związku z innymi okolicznościami brakuje wody pitnej, pojawia się konieczność szybkiego jej dostarczenia w dużej ilości. Najprostszym wyjściem staje się wynajęcie albo zakupienie odpowiednich cystern lub beczkowozów nadających się do przewozu czystej wody bieżącej. Jednak wtedy woda rozlewana jest bezpośednio do pojemników, jakie przyniosą ludzie. Musi być w nich przechowywana w odpowiedni sposób, aby nie uległa zabrudzeniu, a także została zużyta w krótkim czasie ze względu na dostęp do rozmaitych drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu i w związku z tym jej szybkie psucie się.

 

Bezpieczne pakowanie wody

Dużo bardziej funkcjonalnym i bezpieczniejszym rozwiązaniem niż beczkowozy jest wykorzystanie mobilnego urządzenia pakującego, czyli wodoerki. Maszyna ta zapewnia szybkie i zachowujące najwyższy poziom higieny dostawy wody na tereny jej pozbawione w związku z klęskami żywiołowymi czy nagłymi awariami. Wodoerka posiada Świadectwo Jakości Zdrowotnej PZH, które umożliwia jej użycie w przypadku wody przeznaczonej do celów spożywczych dla ludzi. Woda pakowana jest w sterylne, pozbawione wszelkich chorobotwórczych drobnoustrojów worki, w których dzięki temu może być przechowywana dość długo.

Ważną zaletą wodoerki jest jej mobilność, dzięki czemu może zostać szybko przetransportowana w pobliże ujęcia wody pitnej, a następnie wymaga jedynie podpięcia do prądu lub agregatu prądotwórczego, aby mogła rozpocząć swoją pracę. Urządzenie standardowo może napełniać worki o pojemności 5, 10 lub 20 litrów. Jego obsługa jest bardzo prosta, ponieważ maszyna działa w trybie półautomatycznym i konieczne staje się jedynie ustawienie jej na napełnianie worków o określonej pojemności, a później odbieranie już wypełnionych wodą pojemników. Wodoerka wyposażona jest także w urządzenia pozwalające na jej dezynfekcję, dzięki czemu możemy mieć pewność, że pakuje zawsze w sposób higieniczny i nie pozwala na dostanie się bakterii do wnętrza worków.