Pakowanie produktów płynnych: konieczność zachowania higieny

klarowna woda

Pakowanie płynów w odpowiednie pojemniki jest dużo większym wyzwaniem niż pakowanie produktów stałych i sypkich. Soki, napoje, kompoty oraz wody mineralne muszą znaleźć się w pojemnikach zapewniających im całkowitą szczelność oraz brak bakterii czy innych drobnoustrojów mogących spowodować psucie się danego produktu. Dlatego linie produkcyjne wszelkich napojów, a szczególnie tych, które jedynie pasteryzuje się i nie dodaje do nich chemicznych konserwantów, muszą wyróżniać się bardzo wysokim poziomem higieny. Dzięki temu można mieć pewność, że podczas żadnego z etapów wytwarzania napoju nie dostaną się do niego niepożądane mikroby.

 Aseptyczne pakowanie

Jedną z ostatnich, ale bardzo ważną częścią produkcji jest pakowanie już gotowego wyrobu w odpowiednie pojemniki, które zapewnią mu bezpieczny transport oraz pozwolą na zachowanie wysokiej jakości płynu aż do końca okresu ważności produktu. Dlatego niezwykle istotne jest wykorzystanie w zakładzie produkcyjnym urządzeń pakujących zapewniających najwyższy poziom higieny i aseptyki, tak aby produkty były bezpieczne dla zdrowia i zachowały bardzo dobry smak.

Jednymi z urządzeń zapewniających bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa podczas pakowania produktów spożywczych są półautomatyczne pakowarki aseptyczne, takie jak na przykład ASEPTA 5000 i ASEPTA 1000. Mogą one służyć nie tylko do pakowania napojów, ale także półpłynnych wsadów owocowych do jogurtów, przecierów oraz koncentratów owocowych.